Tre ting du kan gøre for at støtte en person med depression

Hjælp Til Pårørende

Som pårørende er det svært at vide hvordan man kan hjælpe, men med det sagt, er her tre små ting, du kan gøre for at støtte den person du er pårørende til.

1. Symptomerne på depression er ikke personlige

Depression gør det svært for en person at være på et dybt følelsesmæssigt plan med nogen, selv de mennesker, han eller hun elsker mest. Det er svært for den deprimerede at tale om de frustrationer der foregår inden i. Mange gange ender det med at den deprimerede siger ondskabsfulde ting og har vredesudbrud. Og efterfølgende oplever de skyldfølelse og får det endnu værre.  

Råd: Næste gang det sker for dig, så husk på at det er depressionen der snakker. Lad være med at tage det personligt og lad være med at diskutere og give igen. Vær i stedet forstående og giv plads.

2. At skjule problemet får det ikke til at gå væk

At finde på undskyldninger, dække over sygdommen eller lyve for din omgangskreds omkring at du er pårørende til depression, er kun med til at forværre sygdomsforløbet både for dig og for den syge. Som pårørende har du behov for alt den støtte og forståelse du kan få, for at holde hovedet oppe.  

Råd: Vær åben omkring din situation og du vil opdage at mange af dem du taler med selv har været i en lignende situation, og kan give dig gode råd og være med til at støtte dig.

3. Du kan ikke “fikse” andres depression.

Forsøg ikke at redde din nærmeste fra depression eller at give gode råd. Det er ikke op til dig at løse problemet, og det kan du heller ikke. Det bedste du kan gøre er at støtte så godt du kan og være der for ham/hende når der er mest brug for det. Du er ikke skyld i depressionen eller ansvarlig for deres lykke (eller mangel på samme). I sidste ende er genopretning i hænderne på den deprimerede person.  

Råd: At være en medfølende lytter er meget vigtigere end at give råd. Forsøg ikke at “rette” personen; du skal bare være en god lytter. Opmuntre din nærmeste til at tale om sine følelser og vær villige til at lytte uden at dømme.

(Indholdet af denne artikel er kun til information og IKKE en erstatning for professionel rådgivning, diagnose eller behandling.)


Kilder:

Interviews med danske pårørende foretaget af HjælpTilPårørende.dk

Harvard Medical School Special Health Report (link)

Helpguide.org (link)


A pair of hands grabbing each

Brug for et frirum, hvor du kan møde andre pårørende?

Hent appen

Blog

Hør fra andre, der har psykisk sygdom inde på livet. Se alle indlæg.